Ordu Nakliyat © 2024. Tüm hakları saklıdır.

Ordu Nakliyat

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Gündem
  4. »
  5. Retina Yırtığının Sebepleri Nelerdir?

Retina Yırtığının Sebepleri Nelerdir?

admin admin - - 10 dk okuma süresi
13 0

Retina Yırtığının Sebepleri Nelerdir?

Retina yırtılmasının nedenleri çok çeşitli olabilir. En yaygın neden yaşlanmadır. Gözün içindeki vitreus jeli yaşlandıkça bükülür ve retinadan ayrılır, bu da retina yırtılmasına neden olabilir.

Retina yırtığı, yüksek miyopi olanların daha yaygındır. Retina yırtılma riski, miyop gözlerde daha ince ve hassas olabilir.
Göz yaralanmaları, retina yırtıklarına da neden olabilir. Keskin bir travma veya darbe, retinayı kesmeyi yırtabilir.

Geçmişteki göz ameliyatı geçirmiş olmak, özellikle katarakt ameliyatı geçirmiş olmak retina yırtığı gelişme olasılığı ile ilişkili olabilir. Ameliyat sonrasında vitreus jeli seçilebilir ve retina çekilebilir.

Ek olarak, ailede retina yırtığı veya retina dekolmanı öyküsü mevcut, genetik yatkınlık nedeniyle risk artmaktadır.

Retina yırtılmaları bazı göz hastalıklarından ve tedavilerinden kaynaklanabilir. Diyabet gibi kronik hastalık da retina üzerinde zararlı bir etkiye sahip olabilir.

Retina yırtılmaları genellikle yaşlanma, yüksek miyopi, spor gözleri, geçmiş göz ameliyatları, genetik yatkınlık ve belirli sağlık sorunlarından ayrılır. Retina yırtıklarının erken teşhisi ve tedavisi için, bu riskin bilinmesi ve düzenli olarak göz muayenelerinin yaptırılması çok önemlidir.

Retina Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

Retina yırtılmasının belirtileri genellikle ani ve net olur. Gözün önünde beliren uçuşan cisimler veya noktacıklar en yaygın görülenlerden biridir. Bu durum, bir dizi küçük nokta veya ipliksi yapılar halinde görünür ve genellikle “uçuşan parçalar” olarak adlandırılır.

Işık çakmaları veya fotopsi, bir diğer yaygın belirtidir. Bu, özellikle gözler kapalıyken veya karanlık bir ortamda görülen ışık parlamalarıdır. Retinanın yırtılması veya yırtılması, ışık çakmaları neden olur.

Retina yırtığının başka bir belirtisi, görme alanında perde veya gölge hissi olması. Bu, saklanan bir kısmı karanlık veya geniş bir bölge olarak hissedilir ve tipik olarak dekolman büyüyerek gelişir.

Bazı durumlarda bozulma kaybı veya bozulma olabilir. Bu, özellikle okuma sırasında veya ayrıntılı işler yapılırken ortaya çıkar.

Retina Yırtığı Nasıl Teşhis Edilir?

Kapsamlı bir göz muayenesi, retina yırtığı teşhisini verir. Göz doktoru önce hastayı dinler ve göstergeleri değerlendirir. Ardından, göz büyütmek için özel damlalar uygulanır. Doktorun retina ve vitreus jelinin daha iyi bakabilmesi için göz bebeği bu damlalarla büyür.

Göz bebeğinin genişlemesi sonra doktor, oftalmoskop adı verilen özel bir alet kullanarak retinayı inceler. Bu cihaz, retinanın arkasının daha iyi görülmesini sağlar. Bu muayene sırasında doktor retinada yırtık olup olmadığını tespit edebilir.

Doktor, bazı parçaları daha ayrıntılı retina görüntüleri almak için ultrason testi yapabilir. Bu test, retina yırtılmasının bozulması ve değişmesine yardımcı olabilir ve İçindeki göz yapılarının ayrıntılı bir şekilde olduğunu gösterir.

Tüm bu incelemelerin ardından göz doktoru retina yırdığını teşhis eder ve uygun tedavi planını belirler. Retina yırtılmasının ilerlemesini ve kalıcı görme kaybının önlenmesi için erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.

Retina Yırtığının Tedavisi Nedir?

Retina yırtığının tedavisi, yırtılmanın değişimi ve dayanıklılığına bağlı olarak farklılık gösterir. Retina yırtılmaları genellikle erken lezyonların kırılması iki ana tedavi yöntemi olarak kullanılır: lazer (lazer fotokoagülasyon) ve kriyoterapi.
Lazer tedavisi, göz duvarına retinayı yapıştırmak için kullanılır. Doktor, bu işlem sırasında lazer ışınlarını kullanarak retinada küçük yanıklar oluşturur. Bu yanıklar, yırtığı çevre dokulara yapıştırılarak ilerlemesini önler.
Retina yırtığı, kriyoterapi ile dondurulur. Bu yöntemde, doktor retinanın yırtık görünen bir kriyoprobunu yerleştirdikten sonra kalıcı dondurur. Donma, retinayı çevre dokulara yapıştırarak yırtığın kalıntılarını korur.
Her iki tedavi yöntemi de genellikle lokal anestezi altında poliklinik yerinde ve genellikle aynı gün evlerine dönebilirler.​ Tedavi sonrasında, tedavinin yolunun göz damlalarını kullanması ve belirli aktivitelerin varlığı çok önemlidir.

Akıllı Lens Nasıl Takılır?

Refraktif lenslerin değiştirilmesi veya katarakt operasyonlarının bir parçası olarak, akıllı lenslerin ortaya çıktığı yaygın bir uygulamadır. İşlem, lokal anestezi altında yapılır ve genellikle 15 ila 30 dakika sürer.
Ameliyat öncesi göz damlaları ile uyuşturulur ve ameliyat alanı steril hale gelir. Cerrah korneanın kenarını keser. Doğal göz merceğine büyümek için bu kesi yeterli.
Ultrasonik dalgalar, doğal merceklere bakarken küçük mesafeler ayrılır. Bu süreç sahteemülsifikasyon olarak adlandırılır. Akıllı lens veya yapay göz içi lens (IOL), boş lens kapsülüne yerleştirilir.
Akıllı lens, sınıfta olduğu için küçük bir kesiden içeri girer ve doğal lensin yerine geçer. Lensin doğru yerde olduğu emin olduktan sonra kesi genellikle Dikiş gerektirmeden kendi kendine iyileşir.
Hasta işleminden sonra kısa bir süre gözlem altında tutulduktan sonra eve gönderilir. Ameliyat sonrası dönemde göz damlalarının kullanılması ve bazılarının kaçınılması tavsiye edilir. Hastalar genellikle hızla iyileşir ve birkaç gün içinde günlük aktivitelere dönebilirler. Akıllı lensler hem yakın hem de uzak olmayan şeyleri düzelterek yaşam standardını yükseltir.

Akıllı Lens Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Akıllı lens ameliyatı, çoğu insan tarafından güvenli bir işlem olarak kabul edilse de her cerrahi müdahalede olduğu gibi bazı riskli taşır. Ameliyat sonrasında en düşük seviyede görülebilen bir risk Kahve Makinesidir. Gözde kızarıklık, ağrı ve akıntı, bu durumun tedavisi genellikle antibiyotik damlaları kullanılır.

Göz içi basıncının artması da bir tehdittir. Bu durum, glokom oluşumuna neden olabilir ve düzenli olarak çalıştırılması kontrol edilmelidir. Lensin yanlış yerde olması veya yerini değiştirmesi başka bir sorun olabilir. Bu alternatif ek cerrahi müdahale yapılabilir.

Ameliyattan sonra yaygın olarak görülen geçici yan etkiler gözde kuruluş ve ışık hassasiyetidir. Ek olarak, bazı hastaların hataları veya ışık halkaları (haleler) görme yeteneğine sahiptir. Zaman bu durumlar genellikle azalır.

Retina dekolmanı gibi daha ciddi sorunlar nadiren ortaya çıkabilir. Retina dekolmanı, retina katmanının ayrılma durumudur ve acil müdahale gerektirir.

Akıllı Lensin Zararları Nelerdir?

Akıllı lens takma işlemi genellikle güvenli bir işlem olarak kabul edilebilir, bazı yan etkiler ve zararlar vardır. Ameliyatın ardından Kahve kapma riski vardır. Gözde ağrı, kızarıklık ve akıntı olabilir ve genellikle antibiyotik damlaları kullanılır.

Yan etkiler arasında gözde kuruluk ve ışık hassasiyeti bulunur. Göz damlaları ile bu koşullar genellikle geçicidir ve kontrol alınarak alınır. Bazı programların gece görünümlerinde parlamalar veya ışık halkaları (haleler) görülüyorlar. Bu yan etkiler ortaya çıkar.

Lensin yanlış konumlandırılması veya yer değiştirmesi gibi sorunlar da olabilir. Bu işlem ek işlem yapılabilir. Ek olarak göz içi basıncı artabilir ve bu da glokom riskini artırır.

Retina dekolmanı gibi ciddi bozulmalar da en düşük seviyede görülebilir. Retina dekolmanı, retina katmanının ayrılma durumudur ve acil müdahale gerektirir.

Akıllı Lenslerin Ömrü Ne Kadardır?

Akıllı lensler genellikle ömür boyu mevcuttur. Bu lensler göz içinde kalıcı olacak şekilde tasarlanmış ve biyouyumlu malzemelerden yapılmıştır. Ayrıca akıllı lens doğal göz merceğinin bulunduğu yerde, uzun yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde çalışır ve normal işlemin değiştirilmesi gerekmez.

Ancak bazı programların sürücülerinde başka sorunlar yaşanabilir, çünkü lens genellikle ömür boyu mevcuttur. Örneğin, lensin çapının genişlemesi “ikincil katarakt” olarak bilinir ve genellikle lazer tedavisi ile tedavi edilir.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir